Masurile de prevenire a afectiunilor renale se suprapun, pana la un punct, cu cele pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si a diabetului.
Principalii factori de risc pentru rinichi sunt:
- cei care pot duce la litiaza renala (“ pietre la rinichi ” – factori legati de alimentatie, de mostenirea genetica, de anumite boli care duc la o slaba absorbtie a grasimilor etc.);
- hipertensiunea;
- diabetul.
Sfaturi pe care sa le urmati pentru rinichi sanatosi:
- controlati/reduceti daca este necesar aportul de sare. Sarea favorizeaza retentia apei in tesuturi si hipertensiunea;
- consumati suficiente lichide; dupa varsta de 30 de ani, este important sa crestem aportul de lichide din legume si fructe, deoarece organismul absoarbe mai eficient lichidele sub aceasta forma, care presupune un tranzit mai lent;
- preveniti obezitatea; o masa corporala normala reduce riscul afectiunilor cardiovasculare si pe cel al diabetului si, implicit, riscul dezvoltarii unor boli renale;
- spuneti “nu” fumatului. Fumatul si obezitatea pot afecta rinichii si in mod direct, crescand riscul de cancer renal;
- consumati dulciuri in cantitati reduse;
- folositi ceaiuri diuretice, dar nu faceti exces de diuretice;
- consumati alimente bogate in fibre (cereale integrale, varza, morcovi);
- limitati consumul de carne (exceptand carnea de peste).

Principalii factori de risc pentru rinichi sunt:
- cei care pot duce la litiaza renala (“ pietre la rinichi ” – factori legati de alimentatie, de mostenirea genetica, de anumite boli care duc la o slaba absorbtie a grasimilor etc.);
- hipertensiunea;
- diabetul.
Sfaturi pe care sa le urmati pentru rinichi sanatosi:
- controlati/reduceti daca este necesar aportul de sare. Sarea favorizeaza retentia apei in tesuturi si hipertensiunea;
- consumati suficiente lichide; dupa varsta de 30 de ani, este important sa crestem aportul de lichide din legume si fructe, deoarece organismul absoarbe mai eficient lichidele sub aceasta forma, care presupune un tranzit mai lent;
- preveniti obezitatea; o masa corporala normala reduce riscul afectiunilor cardiovasculare si pe cel al diabetului si, implicit, riscul dezvoltarii unor boli renale;
- spuneti “nu” fumatului. Fumatul si obezitatea pot afecta rinichii si in mod direct, crescand riscul de cancer renal;
- consumati dulciuri in cantitati reduse;
- folositi ceaiuri diuretice, dar nu faceti exces de diuretice;
- consumati alimente bogate in fibre (cereale integrale, varza, morcovi);
- limitati consumul de carne (exceptand carnea de peste).

Migdalele amare sunt toxice, folosite doar in industria farmaceutica si pentru obtinerea esentei de migdale (ele nu sunt comercializate ca samburi pentru consum).
Migdalele dulci sunt sigure pentru consum si foarte sanatoase. Este bine totusi sa nu le consumati in cantitati mari, datorita numarului mare de calorii si a concentratiei ridicate de potasiu (strict din punct de vedere al concentratiei in potasiu, consumul de migdale dulci este indicat sa nu depaseasca 250-300 de grame pe zi, dar nu devine periculos decat la cantitati de minimum 1,5 – 2 kg pe zi).
Cunoscute inca din antichitate pentru savoarea si beneficiile lor, migdalele au o compozitie complexa care le apropie de calitatea de “remediu universal” (statut castigat, dintre plantele cunoscute, doar de catina si de sucul proaspat de aloe vera).
Pentru a beneficia de proprietatile lor, consumati migdale dulci crude (neprajite).
Migdalele sunt fructe pe care este bine sa le consumam tot timpul anului, dar
cu o frecventa mai ridicata iarna. Care sunt beneficiile pe care consumul de migdale ni le aduce?
- reducerea colesterolului, datorita continutului bogat si complex de grasimi bune si datorita vitaminei E;
- migdalele scad tensiunea arteriala, in primul rand prin concentratia mare de potasiu si prin magneziul continut;
- migdalele protejeaza si tonifica inima, datorita combinatiei de grasimi nesaturate continute, potasiu si magneziu in concentratii mari. Consumul regulat de migdale reduce riscul de infarct;
- sunt prin excelenta samburii care potenteaza starea de bine, cresc rezistenta la stres si la efort intelectual, datorita grasimilor continute, a complexului de minerale regasite in migdale (un aport crescut de potasiu, magneziu, fier si calciu sunt de ajutor creierului in perioadele de efort psihic ridicat) si, intr-o masura mai mica, datorita vitaminelor din complexul B (migdalele contin aceste vitamine, dar nu in concentratii mari);
- protejeaza stomacul, datorita uleiurilor continute;
- migdalele reduc pofta de dulciuri, ajutand la prevenirea diabetului (datorita efectului pronuntat de tonic cerebral si a caloriilor oferite din grasimi bune);
- sunt un bun remineralizant general;
- ajuta organismul sa faca fata mai usor frigului, furnizand energie creierului si intregului organism.
Datorita concentratiilor ridicate in substante active si in energie (migdalele uscate se apropie de 600 de calorii la 100 de grame), cantitatea zilnica de migdale pe care o recomandam spre consum este intre 25 si 60 de grame.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu