Postări populare

sâmbătă, 5 martie 2011

Lamaia

lamaie1) Lamaile sunt fructele cele mai bogate in vitamina C.
Fals. Gustul acru al lamailor este dat de acidul citric, nu de vitamina C. Lamaile au in medie 70 mg de vitamina C la 100 de grame. Afinele si coacazele negre depasesc aceasta concentratie de cateva ori. (Continutul de vitamina C al acestor fructe variaza destul de mult in functie de conditiile de crestere, dar depaseste mereu 100 mg/100 g si poate ajunge la 400 mg/100 g).
Totusi, dintre fructele pe care le putem procura mai usor, doar kiwi si capsunile se pot compara cu lamaia sub aspectul concentratiei de vitamina C (kiwi are tot in jurul a 70 mg la 100 de grame; la capsuni concentratia variaza mai mult – intre 40 si 90 mg la 100 de grame).
2) Lamaile slabesc inima.
Fals: vitamina C ajuta inima iar acidul citric nu influenteaza sanatatea inimii in niciun fel (in plus, atat vitamina C, cat si acidul citric sunt solubile in apa si, in “exces”, eliminate destul de usor prin urina). Lamaile, inclusiv daca le consumam in cantitati mari, intaresc inima fara a-i dauna in vreun fel.
3) Sucul de lamaie imbunatateste digestia.
Adevarat: acidul citric stimuleaza digestia.
4) Sucul de lamaie afecteaza stomacul.
Adevarat, daca este consumat in cantitati mari (tot prin acidul citric continut). Persoanele care nu sufera de hiperaciditate pot consuma suc de lamaie in cantitati moderate.
5) Lamaile accelereaza metabolismul.
Adevarat: vitamina C contribuie la regenerarea celulara, imbunatatind astfel in mod indirect si arderile.
Vitamina C imbunatateste functionarea organismului datorita rolului sau antioxidant (si, in plus, ajuta la slabire si fiindca are un usor efect laxativ).
Acidul citric contribuie la reducerea nivelului de zahar din sange (influenta este, ce-i drept, relativ redusa).
6) Lamaile intaresc sistemul imunitar.
Adevarat, datorita vitaminei C.
7) Coaja de lamaie contine vitamina P, buna pentru vasele de sange
Adevarat: vitamina P are rol hemostatic si creste rezistenta vaselor sanguine. In plus, vitamina P sustine absorbtia si utilizarea vitaminei C.
Din pacate, coaja de lamaie (si cea de portocala) contine conservanti (pentru mentinerea fructelor proaspete – E231 si E232). Efectele acestor conservanti nu sunt inca bine cunoscute. Cert este ca E231 si E232 produc tulburari hormonale complexe. Acesti aditivi sunt suspectati ca fiind si cancerigeni. De aceea, nu va recomandam folosirea cojii de lamaie si de portocala in niciun produs.
Posted: 04 Mar 2011 03:01 AM PST
Fiindca a venit primavara, vom continua seria de retete sanatoase tot cu o salata. De data aceasta, una cu adevarat exotica: salata indiana.
Ingrediente: un iaurt mare, o salata verde mare, 1/2 ardei rosu, 1/2 cutie ananas, un piept de pui, 50 g migdale pisate, o lamaie, 2 linguri ulei extravirgin de masline, 2 lingurite de mustar iute (preferabil cu hrean), 2 lingurite curry, sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Fierbeti pieptul de pui in apa cu sare. Intre timp preparati sosul din iaurt, mustar, suc de lamaie, ulei, sare, piper si curry.
Taiati in cubulete carnea fiarta de pui. Taiati salata verde in fasii iar jumatatea de ardei in cubulete.
Amestecati carnea cu sosul, salata, ardeiul, cubuletele de ananas si migdalele pisate.
Serviti salata rece. Are o aroma intensa, iute acrisoara.
Salata indiana are un efect tonic general, datorita tuturor ingredientelor si in primul rand a condimentelor folosite. Ea accelereaza metabolismul si intareste sistemul imunitar multumita condimentelor iuti si a lamaii. Consumarea acestei salate este foarte potrivita celor care doresc sa reduca din kilogramele in exces fara niciun compromis in privinta tonusului fizic si psihic. Desi ne ajuta sa slabim, salata indiana este hranitoare sub aspect proteic prin pieptul de pui.
Pofta Buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu